Masterclass klauwgezondheid rund

Leer klauwaandoeningen herkennen, behandelen en voorkomen tijdens de praktijkgerichte Masterclass klauwgezondheid voor rundvee. Menno Holzhauer en Arne Vanhoudt, Nederlandse topexperts op het gebied van klauwgezondheid nemen je mee in de theorie én de praktijk. Ben je rundveedierenarts of klauwverzorger, schrijf je nu in.

Koeien met gezonde klauwen zijn mobiel, gaan sneller liggen, staan gemakkelijk op en komen vaker naar het voerhek. Dit is goed voor de melkproductie, de vruchtbaarheid en het dierwelzijn. Kreupelheid en klauwproblemen zijn belangrijke oorzaken van productieverlies op melkveebedrijven. Het verschil tussen bedrijven onderling is groot, van heel weinig tot een groot deel kreupele koeien. Kreupelheid is een ernstige aantasting van het dierenwelzijn en kost de veehouder geld. De ziekte van Mortellaro kost zo’n 100 euro per koe per keer, door verminderde productie en vervroegde afvoer. Wittelijnaandoeningen die slecht opknappen zijn nog duurder. Deze leiden tot een lagere productie, veel behandelkosten en vaak vervroegde afvoer, waarbij de kosten kunnen oplopen tot 600 à 800 euro per geval. Alle reden dus om aandacht te besteden aan goede klauwgezondheid.

Wat ga je leren
Zowel infectieuze als niet-infectieuze klauwaandoeningen komen in deze Masterclass aan bod. Denk aan de ziekte van Mortellaro, wittelijndefecten, zoolzweren en teennecrose. De trainers gaan vooral in op de ziekteontwikkeling, behandeling en preventie. In deze Masterclass krijg je up-to-date informatie met de laatste inzichten. Zo heeft nieuwe wetgeving op het gebied van dierwelzijn en diergeneesmiddelen invloed op mogelijke behandelingen en opties voor preventie. Ook zijn er nieuwe middelen en producten beschikbaar.

Voor wie is de masterclass
Rundveedierenartsen en klauwverzorgers.

Welke kennis en ervaring ga je opdoen
Tijdens deze Masterclass zul je waardevolle kennis en ervaring opdoen met een praktijkgerichte aanpak. Je leert om te gaan met dagelijkse klauwaandoeningen. Een gezonde klauw is flexibel en goed doorbloed, en diverse factoren zoals ligoppervlak, stalstructuur en afstelling van ligboxen beïnvloeden klauwgezondheid. Het begrijpen van risicofactoren  is essentieel voor effectieve preventie van klauwproblemen. Aangezien klauwproblemen hardnekkig kunnen zijn, ligt de nadruk op preventie. De Masterclass behandelt aspecten zoals stalontwerp, gebruik van behandelingen bij problemen en correcte voetbadtoepassing. Vaak hebben de veehouders op bedrijven met klauwgezondheidsproblemen last van tunnelvisie. De Masterclass deelt inzichten over hoe je als dierenarts deze tunnelvisie kunt doorbreken. Tijdens de Masterclass gaan we niet alleen bij Royal GD in Deventer aan de slag, maar bezoeken we ook een externe locatie om de opgedane kennis in de praktijk te brengen.

Een waardevolle investering in jezelf én jouw klanten
Menno Holzhauer en Arne Vanhoudt zijn beiden expert op het gebied van klauwgezondheid, en volgen de internationale ontwikkelingen. In deze Masterclass gaan ze in op de theorie, behandelingen, producten en het onderscheiden van bedrijfsrisico’s. Daarmee kun je als dierenarts of klauwverzorger helpen voorkomen dat nieuwe dieren met klauwaandoeningen te maken krijgen.

  • Investering: 899 euro (exclusief BTW), inclusief lunch
  • Wanneer: dinsdag 1 oktober 2024
  • Tijdstip: 09.00 tot 17.00 uur
  • Waar: Theorie: Royal GD, Arnsbergstraat 7, Deventer – Praktijk: Op een melkveebedrijf in de omgeving
  • Beschikbare plekken 16
  • Voor deze masterclass zal accreditatie worden aangevraagd

 

Inschrijven/meer informatie: KLIK HIER