Kennispartnerbericht van Hipra

Naaldloos vaccineren met Hipra

Met de Hipradermic® kan naaldloos, in de huid, gevaccineerd worden bij zeugen en biggen. Naaldloos vaccineren heeft een paar belangrijke voordelen. Overbrengen van ziektekiemen met de naald is bijvoorbeeld niet meer mogelijk. De vorming van antistoffen is vergelijkbaar met een vaccinatie met de naald, maar uit diverse onderzoeken blijkt dat de cellulaire afweer beter is na een vaccinatie IN de huid (intradermaal). Dit is belangrijk voor de afweer tegen een aantal belangrijke ziektekiemen in de varkenshouderij (bijvoorbeeld PRRS en mycoplasma) . Ook afgebroken naalden behoren natuurlijk tot de verleden tijd. Andere voordelen zijn dat de stress en pijnlijkheid bij vaccineren duidelijk minder zijn en dat dieren op verschillende plaatsen gevaccineerd kunnen worden. Bij zeugen kan vaccineren behalve in de hals ook rond de kling en boven de uier (de huid mag niet strak staan). Vooral bij het vaccineren van zeugen in de groep is dit een voordeel. De dieren blijven veel rustiger, blijven vaak liggen en er is weinig stress in de koppel.

Wordt de vaccinatie goed uitgevoerd?

De Hipradermic, waarmee naaldloos wordt gevaccineerd, heeft een aantal technische slimmigheden waardoor elke vaccinatie goed wordt uitgevoerd:
– Door een positiesensor in het apparaat wordt nooit lucht aangezogen en wordt bij elke vaccinatie precies 0,2 ml toegediend
– De balans en het gewicht van de Hipradermic zijn goed uitgemeten, zodat lang gevaccineerd kan worden zonder vermoeid te raken
– De batterij heeft een lange werkingsduur (paar uur) en is snel weer opgeladen
– Er kan een standaard geleverd worden waar de Hipradermic in past. Deze kan op de behandelkar bevestigd worden of op de hokrand worden gezet. Dit is handig als ook andere handelingen aan de big gedaan moeten worden
– De Hipradermic geeft zelf duidelijk aan wanneer het systeem gevuld is met vaccin, wanneer er gespoeld wordt, wanneer het apparaat schoon is, etc.
– de Hipradermic telt het aantal gevaccineerde dieren, de hoeveelheid vaccin wat nog in het flesje zit, maar geeft ook aan wanneer de onderhoudsbeurt is. Dit is pas na 35.000 doseringen. De fout gevoeligheid neemt daardoor af bij vaccineren

Bijhouden vaccinaties en biggenpaspoort

Uniek aan de Hipradermic van Hipra is de software bij het systeem. Door op de telefoon via de Applestore of Playstore de app Hipralink te downloaden kan een koppeling gemaakt worden met de Hipradermic en kunnen gegevens worden uitgewisseld. Hierdoor kan automatisch een vaccinatierapport gemaakt worden, waardoor het hele vaccinatieproces transparant en inzichtelijk is. Dit zou een onderdeel van het biggenpaspoort kunnen zijn. Daarnaast kunnen vaccinatie schema’s ingevuld worden zodat vaccinatie afspraken vanzelf op de kalender verschijnen.

Overige opmerkingen

De Hipradermic is volledig in eigen beheer ontwikkeld door Hipra. Alle problemen en vragen kunnen direct door eigen mensen worden opgelost.
De Hipradermic werkt alleen met vaccins van Hipra. Op dit moment is dit het PRRS vaccin Unistrain® prrs geregistreerd voor zeugen en biggen. OP KORTE TERMIJN VERWACHTEN WIJ NIEUWS! HOUD DE MEDIA IN DE GATEN.
Meer informatie over de Hipradermic en Unistrain vindt u op www.PRRScontrol.com  Ook kunt u uw dierenarts vragen of direct contact opnemen met de varkensdierenartsen van Hipra.
– Herman Prust (06-1431 0007)
– Theo Vercammen (06-3024 9632)

Hipra
Over Hipra
HIPRA is een diergeneeskundig farmaceutisch bedrijf dat zich toegelegd heeft op het onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor de wereldwijde diergezondheid.