Kennispartnerbericht van Hipra

Snuffel, was Nederland daar niet vrij van?

SnuffelDe laatste jaren is duidelijk geworden dat Snuffel zich op 2 verschillende manieren kan uiten in varkens. De eerste is door aanwezigheid van de bekende scheve neuzen, deze vorm komt in Nederland niet zo vaak meer voor.
De andere vorm is moeilijker met het blote oog te zien, maar kan zeker ook veel schade aanrichten. Deze laatste vorm wordt ook wel non-progressieve atrofische rhinitis genoemd en wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella bronchispetica. Deze bacterie veroorzaakt schade in de neus en blijkt ook een mogelijke wegvoorbereider te zijn voor andere ziektes. Biggen kunnen al in de kraamstal geïnfecteerd worden en vaak kunnen hier ook de eerste symptomen al worden waargenomen. Hipra ondersteunt onderzoek naar het vóórkomen en het voorkómen van deze ziekte middels een vaccinatie van de zeugen. Vraag ernaar bij uw dierenarts.

Hipra
Over Hipra
HIPRA is een diergeneeskundig farmaceutisch bedrijf dat zich toegelegd heeft op het onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor de wereldwijde diergezondheid.