Diergeneesmiddelen

Colistine in lijst kritische antibiotica met hoogste prioriteit

Op basis van nieuwe ontwikkelingen in het voorkomen van antibioticaresistentie en het belang van therapie bij de mens, wordt de familie van de polymyxines, waaronder ook colistine, gerangschikt onder de kritisch belangrijke antibiotica met de hoogste prioriteit voor de volksgezondheid.

Dat staat in een nieuw rapport van de wereldgezondheidsorganisatie WHO (pdf), zo meldt AMCRA, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren in België.

De experts, geraadpleegd door de WHO, namen deze beslissing op basis van een toegenomen gebruik van colistine voor de behandeling van ernstige bacteriële infecties bij de mens. Bovendien werd eind 2015 voor het eerst ook overdraagbare resistentie tegen colistine teruggevonden bij bacteriën van dieren en mens. Dit betekent dat colistineresistentie sneller kan verspreiden dan aanvankelijk gedacht. Tot slot kunnen colistineresistente bacteriën overgedragen worden van dier naar mens via de voedselketen.

Kalver- en varkenssector

Demissionair staatssecretaris Van Dam (EZ) en minister Schippers (VWS) meldden in december 2016 nog dat het gebruik van colistine in de veehouderij verder moet worden verlaagd. Colistine geldt als tweedekeusmiddel. Het colistinegebruik blijft met name een aandachtspunt in de kalver- en varkenssector, aldus Van Dam en Schippers.

Deel dit bericht: