Bedrijfsnieuws | Mensen

Kees van Oers buitengewoon hoogleraar Animal Personality in Wageningen

We kunnen beter met dieren omgaan als we hun persoonlijkheid kennen. Dat zei Kees van Oers op 21 februari in zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Animal Personality aan Wageningen University & Research. De buitengewone leerstoel wordt gefinancierd door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Onderzoek naar de persoonlijkheid van dieren draagt volgens Van Oers bij aan een beter welzijn en de gezondheid van dieren in gevangenschap. Ook hebben herintroductieprogramma’s bijvoorbeeld meer succes, als rekening wordt gehouden met de persoonlijkheid van de uit te zetten dieren. “Maar boven alles draagt het bij aan ons begrip hoe individuele dieren zich aanpassen aan een – vaak door de mens veroorzaakte – veranderende omgeving”, zei de hoogleraar. Van Oers gebruikt de koolmees als een modelsoort voor zijn werk, maar ziet allerlei parallellen met vele andere soorten, ook met landbouwhuisdieren.

Kees van Oers (Wieringen, 1971) promoveerde in 2003 aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte aan ook het Max-Planck-Instituut voor Ornithologie. Zijn hoofdpositie is Senior Scientist bij het NIOO-KNAW. De buitengewone leerstoel Animal Personality is ingebed in de WUR-leerstoelgroep Gedragsecologie die onder leiding staat van Marc Naguib.

Foto: ginger/Pixabay

Deel dit bericht: