Een half decennium terug gestart als een groepje praktiserende dierenartsen, nu een collectief als belangenbehartiger voor dierenartsen in de praktijk met een kleine 500 leden. Op dinsdag 26 maart 2019 vierde het Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD) zijn eerste lustrum met een symposium in het Akoesticum van Ede, en met muziek.
Het gehoor, een slordige zeventig aanwezigen, genoot van het pianospel als aftrap van het symposium ter gelegenheid van het lustrum. Van de aanwezigen bleken zo’n twintig personen practicus landbouwhuisdieren te zijn. De rest van het het gemêleerde gezelschap kwam vanuit de farmacie, beleid of anders.
Magistraal gestart
Karien Koenders, voorzitter van het CPD, opende het symposium en memoreerde de oprichting van het CPD: “ We zijn magistraal gestart, dus volgens het ouderwetse ‘handwerk’ van het mengen van een groepje practici tot een collectief”. Dagvoorzitter emeritis-hoogleraar Frans van Knapen herinnert zich het magistraal bereiden nog vanuit de studietijd: “Als student maakten we een heerlijke advocaat.”
Antibiotica, regels en de darm
Vanuit Toulouse was hoogleraar Pierre-Louis Toutain ingevlogen om de genodigden te wijzen op de gevaren van resistentieontwikkeling bij mens en dier. “We moeten het antibioticumgebruik zeker verminderen maar wel in het achterhoofd houden dat 20 procent van de resistenties ontstaan door het gebruik van antibiotica en 80 procent door andere redenen.”
Lobbyist bij farmareus MSD Elzo Kannekens waarschuwde de aanwezigen voor de tsunami aan wetten, regels en verordeningen die Europa uitbraakt over ‘zijn’ landen, waaronder Nederland. “Zorg dat je als beroepsgroep van dierenartsen altijd aan tafel zit bij de beleidsmakers en meepraat, want anders overkomen je dingen.”
Emiritis-hoogleraar Johanna Fink-Gremmels stelde dat je dieren gezond kunt houden door de eerste lijn van weerstand, de darm, enorm te ondersteunen. “Als we in staat zijn om de darm gezond te houden, winnen we een wereld. Immers, de darm staat garant voor 70 procent van de weerstand.”
Utrecht of Wageningen?
Vragenstellers waren er ook na afloop. Een beleidsmedewerker van het ministerie van LNV legde de stelling neer dat de toekomstige dierenarts niet uit Utrecht komt maar uit Wageningen. Wel moedig voor een gehoor van dierenartsen. “In Wageningen worden zaken als voeding, management en huisvesting erg grondig gedoceerd en dat heeft de dierenarts nodig.”