In de praktijk | Nieuws | Paarden

Twee reuzenteken gevonden op paarden

De afgelopen twee weken zijn twee reuzenteken (Hyalomma-teken) ontdekt op paarden in Nederland. De teken werden gevonden door de eigenaren van de paarden. Dat meldt de NVWA.

Een reuzenteek werd gevonden op een paard in Oosterbeek in Gelderland en de andere in Rockanje aan de kust in Zuid-Holland, meldt de NVWA aan RTL Nieuws. Begin mei werd al een reuzenteek gevonden op een paard in Drenthe.

Vlekkenkoorts

Vorig jaar zijn er in totaal tien reuzenteken gemeld in Nederland. Hyalomma-teken kunnen de bacterie Rickettsia aeschlimannii bij zich dragen die vlekkenkoorts kan veroorzaken bij mensen. De teek kan ook het krim-congovirus overdragen in gebieden waar dit virus endemisch voorkomt, zoals in Azië, Afrika en een aantal landen in Zuid-Europa.

Onderzoek maneges

Een jaar geleden meldde toenmalig minister Bruins dat het RIVM en het Centrum Monitoring Vectoren (CMV) van de NVWA samen met de faculteit Diergeneeskunde onderzoek zouden doen of, net als in Duitsland, de Hyalomma-teek op paarden van Nederlandse maneges wordt aangetroffen. Voor dat onderzoek zijn veertig paardenbedrijven en maneges bezocht in het oosten en noorden van Nederland. Per locatie zijn vijf paarden onderzocht. Er zijn paarden geselecteerd waarmee regelmatig buitenritten worden gemaakt of die veel geweid worden. Op geen van deze paarden zijn Hyalomma-teken aangetoond, zo laat de NVWA weten.

Mensen die (mogelijk) een reuzenteek hebben gevonden, kunnen dat melden bij de NVWA.

Foto: RIVM

Deel dit bericht: