Onderzoek

Extra onderzoek naar vogelgriep bij katten

Om meer inzicht te krijgen in de aanwezigheid en de risico’s van vogelgriep bij huiskatten, is in opdracht van de ministeries van LNV en VWS recent een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van vogelgriep bij huiskatten. Een onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde naar vogelgriep bij katten is bijna afgerond. Dat schrijft demissionair minister Adema in brief aan de Tweede Kamer.

Van de 701 zwerfkatten die door de faculteit Diergeneeskunde werden onderzocht, bleken 83 afweerstoffen te hebben tegen vogelgriep. Een aantal van de onderzochte zwerfkatten had milde ziekteverschijnselen, maar niet specifiek voor vogelgriep. Het eten van besmette dode vogels is een aannemelijke besmettingsroute voor deze zwerfkatten. Bij huiskatten hadden 4 van de 814 onderzochte bloedmonsters antistoffen tegen vogelgriep.

Alert blijven

Er zijn tot nu in Nederland geen meldingen geweest van zieke of dode katten met vogelgriep. Het is het voor eigenaren van katten die buiten komen wel belangrijk alert te blijven, schrijft Adema. Een kat met vogelgriep kan verschillende symptomen hebben, maar deze kunnen ook lijken op verschijnselen van andere ziekten. Zo kan een kat met vogelgriep last krijgen van koorts, hijgen, benauwdheid, sloomheid of een oogontsteking. En soms ook van een loopneus, rode ogen en een slijmerige afscheiding uit de neus en ogen. Ook kunnen zenuwverschijnselen optreden, zoals trillen of wankel lopen.

Zoönotische risico’s

Minister Adema vindt het gezien de mogelijke zoönotische risico’s belangrijk om meer inzicht te krijgen in de aanwezigheid en de risico’s van vogelgriep bij huiskatten. Daarom wordt er extra onderzoek naar gedaan. Adema verwacht dat dit onderzoek medio 2024 is afgerond.

Meer over:
Onderzoek
Deel dit bericht: