Diergeneesmiddelen | Wet- en regelgeving

Vaccineren tegen BTV-3 met autovaccin is mogelijk in twee Duitse deelstaten

Schapen, runderen en geiten in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen mogen gevaccineerd worden met een autovaccin tegen blauwtong subtype 3 (BTV-3). Dat heeft het Ministerie van Landbouw en Consumentenbescherming van Noordrijn-Westfalen medegedeeld.

Het autovaccin kan alleen worden voorgeschreven, besteld en gebruikt door de bedrijfsdierenarts. Het autovaccin is afkomstig van een bedrijf gevestigd in Nedersaksen. Dat bedrijf kreeg een vergunning van de autoriteiten in Nedersaksen en het vaccin mag ook in Noordrijn-Westfalen worden gebruikt. Het momenteel gebruikte autovaccin wordt geproduceerd met behulp van een virusisolatie dat kon worden verkregen uit een bedrijf in Noordrijn-Westfalen waar blauwtong was opgetreden.

Het autovaccin is een dood vaccin dat in noodgevallen in bepaalde bedrijven mag worden gebruikt op basis van specifieke veterinaire regelgeving, aldus het ministerie van Noordrijn-Westfalen. Het gebruik is beperkt tot bedrijven met vatbare dieren in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, omdat deze deelstaten niet langer vrij zijn van de blauwtongziekte.