Varkens

Afrikaanse varkenspest bij varkens in Duitsland en Polen

In de Duitse gemeente Vorpommern-Greifswald, nabij de Poolse grens, en in het oosten van Polen zijn uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij gehouden varkens. Dit zijn de eerste AVP-uitbraken van het jaar in zowel Duitsland als Polen.

Op 5 juni werden op een vleesvarkensbedrijf in Duitsland varkens met hoge koorts aangetroffen. De behandelende dierenarts liet direct monsters nemen, die dezelfde dag door het regionale laboratorium met een PCR-test positief werden getest op AVP. Het bedrijf werd onmiddellijk geblokkeerd en de varkens werden geruimd, nadat het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) de besmetting bevestigde. Landbouwminister Till Backhaus van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommern verklaarde dat alles erop wijst dat de AVP-insleep op dit bedrijf een eenmalige gebeurtenis is. Een vergelijkbare eenmalige besmetting vond plaats op 15 november 2021 op een vleesvarkensbedrijf in de gemeente Rostock.

Ook in Polen is een geval van Afrikaanse varkenspest gemeld, dit keer in de gemeente Lublin, in het oosten van het land nabij de grens met Oekraïne. De besmetting, bevestigd op 4 juni, betrof een kleinschalig bedrijf met 10 varkens. In de regio Szczecin, aan de Poolse zijde van de grens met Mecklenburg-Voorpommern, zijn dit jaar al honderden besmette wilde zwijnen gevonden. In heel Polen zijn in 2024 842 uitbraken bij wilde zwijnen gemeld, wat meer dan duizend dieren betreft.

Het dubbele hekwerk aan de Duitse zijde van de grens heeft tot nu toe de besmette wilde zwijnen buiten Duitsland gehouden. Eind 2021 en begin 2022 werden echter twaalf besmette wilde zwijnen in Mecklenburg-Voorpommern gevonden, afkomstig uit de aangrenzende deelstaat Brandenburg. Sinds februari 2022 is Mecklenburg-Voorpommern vrij van AVP.

Meer over:
Varkens
Deel dit bericht: