Uit eerder onderzoek in Nederland, uitgevoerd binnen het project ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’ (VGO), is gebleken dat mensen die dichtbij geiten- of pluimveehouderijen wonen een verhoogd risico hebben op longontsteking. De precieze oorzaken van dit verhoogde risico zijn echter nog onbekend. Het VGO-III onderzoeksprogramma richt zich op het onderzoeken van de gezondheid van omwonenden, de luchtkwaliteit rond woningen, en de omstandigheden op geitenhouderijen om meer inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken. Inge Roof speelt een belangrijke rol in dit onderzoek en hoopt op dinsdag 26 november aan de Universiteit Utrecht te promoveren.
Binnen VGO-III wordt gewerkt met een ‘One Health’-benadering. Inge Roof onderzocht welke ziekteverwekkers mogelijk een rol spelen bij het verhoogde risico op longontsteking in de nabijheid van geitenhouderijen. Haar onderzoek combineert verschillende methoden, waaronder landelijke dwarsdoorsnede-analyses, studies bij patiënten in zowel de eerste- als tweedelijnszorg, en een uitgebreide literatuurstudie.
De landelijke analyses toonden een verband aan tussen de nabijheid van pluimveehouderijen en zowel het gebruik van antibiotica voor luchtweginfecties als ziekenhuisopnames door longontsteking. Voor geitenhouderijen werden dergelijke verbanden niet gevonden. Omdat huisartsen echter al meer dan tien jaar melding maken van een verhoogd risico op longontsteking rondom geitenhouderijen, is verder diepgaand onderzoek naar de oorzaken noodzakelijk.
Laboratoriumgegevens van patiënten met longontsteking die in het ziekenhuis waren opgenomen, konden niet aantonen welke micro-organismen mogelijk betrokken zijn bij het verhoogde risico. Het literatuuronderzoek leverde echter een lijst op van bijna 100 micro-organismen die zowel bij geiten voorkomen als longontsteking bij mensen kunnen veroorzaken.
Bron: Universiteit Utrecht