Na tien jaar voorbereiding heeft biologisch pluimveehouder en slager Koen De Clercq (De Donderij, Maarkedal) als eerste in België officiële erkenning gekregen van het FAVV voor een mobiele slachteenheid. Deze primeur biedt nieuwe kansen voor kleinschalige biologische pluimveehouders en versterkt de korte keten.
Ontwikkeling en erkenning
Het traject was lang: aanvankelijk werden dezelfde eisen gesteld als aan een regulier slachthuis, wat voor een mobiele opstelling onhaalbaar bleek. Na jaren van aanpassingen en overleg volgde erkenning. Daarmee beschikt België nu over de eerste bio-gecertificeerde mobiele slachteenheid in de Benelux.
Voordelen voor boeren en dieren
De mobiele unit maakt het mogelijk om kleine aantallen kippen van uiteenlopende rassen en gewichten efficiënt te slachten. Dat is in reguliere slachthuizen vaak lastig. Slachten op de boerderij vermindert transportstress en verbetert de vleeskwaliteit. Ook is de herkomst volledig traceerbaar: een kip wordt geslacht op de plek waar ze leefde.
Werking en capaciteit
De eenheid kan 150–500 kippen per dag verwerken (maximaal 750). Per dag mag slechts op één locatie geslacht worden. Boeren krijgen de karkassen terug, en De Clercq werkt aan erkenning om ook versnijding en verpakking via zijn hoeveslagerij te verzorgen.
Samenwerking en korte keten
De Clercq wil biologische boeren en leveranciers van mobiele kippenstallen ondersteunen. Door slacht, verwerking en afzet te combineren, krijgen boeren een totaaloplossing en wordt lokaal, diervriendelijk vlees beter toegankelijk.







