Rundvee | Schaap-Geit

Uitroeiing van blauwtongvirus serotype 3 niet op korte termijn voorzien

Deskundigen verwachten op dit moment niet dat het blauwtongvirus serotype 3 op korte of middellange termijn uitgeroeid kan worden in Nederland, aldus minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur in een brief aan de Tweede Kamer. Het virus zal naar verwachting ook in 2025 nog invloed hebben.

Dit jaar zijn er 6.352 besmettingen met het blauwtongvirus serotype 3 vastgesteld bij herkauwers, waarvan 4.029 bij runderen, 2.144 bij schapen en 151 bij geiten. Daarnaast zijn 23 alpaca’s besmet en enkele andere diersoorten. Ook in andere Europese landen, zoals Duitsland, België, en Frankrijk, zijn gevallen gemeld.

Het aantal dode dieren is in de zomer sterk gestegen, aanvankelijk vooral bij schapen, later ook bij runderen. In augustus lag het aantal opgehaalde dode schapen 4 à 5 keer hoger en dat van runderen 2 keer hoger dan voorgaande jaren. De afgelopen weken is een daling te zien in het aantal opgehaalde dode dieren, vooral bij schapen, en bij runderen lijkt deze trend nu ook te beginnen.

Veel schapenhouders hebben hun dieren in het voorjaar laten vaccineren, en in mindere mate zijn ook runderen gevaccineerd. Tot 23 september ontving het Bureau Diergeneesmiddelen 171 meldingen van vermoedelijk verminderde werking van de vaccins, waarvan 100 bij schapen en 71 bij runderen.

De Deskundigengroep Dierziekten verwacht dat een tweede vaccinatie de effectiviteit zal verbeteren, zowel door directe bescherming als door minder virusverspreiding. Runderen worden daarbij gezien als grotere verspreiders van het virus dan schapen.

Deel dit bericht: