Bedrijfsnieuws | Ondernemen

489 dierenartsklinieken in handen van ketens

489 dierenartsklinieken in Nederland zijn in handen van private acquity zoals de ketens IVC Evidensia, AniCura, CVS en Vetpartners. Dat staat in een brief van demissionair minister Adema van LNV met antwoorden op Kamervragen van de PvdD over dierenartskosten voor de behandeling van gezelschapsdieren.

Momenteel zijn meer dan 300 dierenartsenklinieken (-locaties) en 8 dierenziekenhuizen onderdeel van IVC Evidensia, 118 klinieken zijn onderdeel van AniCura, 26 klinieken zijn onderdeel van CVS en sinds dit jaar zijn 45 klinieken onderdeel van Vetpartners.

Op de vraag of dierenartskosten flink zijn gestegen bij praktijken die zijn overgenomen door buitenlandse ketens, antwoordt Adema dat hij de stijging niet kan bevestigen en dat er voor diergeneeskundige zorg een vrije markt is. “De tariefbepaling is zodoende aan de dierenartsenpraktijken, samenwerkingsverbanden of ketens van dierenartspraktijken”, aldus de minister.

In december 2022 meldde Adema dat hij onderzoek wilde laten doen naar dierenartskosten naar aanleiding van een aangenomen Kamermotie hierover van de SP. “Ik wil dit onderzoek gedegen opzetten waarbij de medewerking van vele partijen nodig is, wat tijd kost. Ik zal de Kamer eind dit jaar informeren over de voortgang hiervan.”  Dit onderzoek beperkt zich tot de prijzen van gezelschapsdierenartsenpraktijken, zo laat een LNV-woordvoerder weten.

Foto: Martijn Beekman/Rijksoverheid

Deel dit bericht: