Nieuws | Onderzoek | Varkens

Geen verspreiding coronavirus op varkensbedrijven

De rol van varkens aan de epidemie van het coronavirus SARS-CoV-2 bij de mens is verwaarloosbaar. Dat concluderen onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht en de GD op basis van studies in Nederland.

In maart 2020 waren er zorgen dat varkens besmet zouden kunnen worden met het coronavirus SARS-CoV-2 en een risico konden vormen voor mensen. Daarom gaf minister Schouten van LNV opdracht voor onderzoek naar besmetting van varkens met het virus en verspreiding ervan door deze dieren. Het onderzoek begon in april.

Eén positief monster

De onderzoekers keken of varkens in de regio Uden/Gemert-Bakel, waar afgelopen maart veel corona-infecties werden waargenomen bij mensen, antistoffen hadden tegen het coronavirus. In totaal zijn 417 monsters van 17 bedrijven getest. Op 16 van de 17 bedrijven toonden de onderzoekers geen antilichamen tegen SARS-CoV-2 aan. Op één bedrijf testte één van de 36 monsters positief. Dat kan een kruisreactie betekenen, bijvoorbeeld met andere coronavirussen die bij varkens circuleren. Volgens de onderzoekers kan een beginnende uitbraak worden uitgesloten. Een andere verklaring is een zogenaamde ‘kleine’ uitbraak met beperkte verspreiding of een immuunrespons door blootstelling zonder virusvermeerdering.

Geen verspreiding op varkensbedrijven

De onderzoekers concluderen dat er geen aanwijzingen zijn voor spreiding van SARS-CoV-2 op varkensbedrijven in de regio rond Uden en Gemert-Bakel. Op grond van de huidige informatie wordt de rol van varkens aan de epidemie van het coronavirus bij de mens verwaarloosbaar geacht.

Deel dit bericht: