Ondernemen

KNMvD: dierenartsen kunnen helpen bij vaccineren tegen corona

Dierenartsen kunnen helpen bij het vaccineren van inwoners van Nederland tegen corona, nu het vaccineren moet worden opgeschaald en er gezocht wordt naar ‘prikkers’ en ondersteunend personeel. De meldt de KNMvD.

Het vaccineren tegen corona wordt per regio geregeld en de behoeften verschillen ook per regio; sommige GGD-en zetten bijvoorbeeld wel dierenartsen in om te prikken, anderen nemen dierenartsen aan als vaccin-coördinator en weer anderen zetten geen dierenartsen in, aldus de KNMvD. De beroepsorganisatie heeft de indruk dat met name senior-dierenartsen en studenten belangstelling hebben. Wel ziet de KNMvD aan de reacties van dierenartsen dat het moeilijk is om bij de GGD ‘binnen’ te komen; dierenartsen die zich aanmelden krijgen niet eens altijd respons.

Contact opnemen met GGD of uitzendbureau

De KNMvD adviseert dierenartsen die graag willen helpen met het vaccineren van mensen tegen corona, contact op te nemen met de plaatselijke/regionale GGD of de uitzendbureaus waarmee zij samenwerken om te informeren naar de mogelijkheden. Online, bijvoorbeeld via de websites van de desbetreffende GGD-en, is vaak goed te vinden waar je je kunt melden als je wilt helpen.

Wet BIG

Wettelijk gezien is het vaccineren van mensen een voorbehouden medische handeling, wat betekent dat die alleen uitgevoerd mag worden door een in de Wet BIG aangewezen persoon. Dierenartsen zijn niet BIG-geregistreerd en vallen daarmee niet onder die aangewezen personen (en zijn dus niet bevoegd om mensen te vaccineren). Maar een niet-bevoegd persoon kan wel in opdracht van een bevoegd persoon vaccineren, zolang de bevoegde persoon ervan uit kan gaan dat de niet-bevoegde persoon wel bekwaam is. Hierdoor kan het toch mogelijk zijn dat dierenartsen ingezet worden om mensen te vaccineren.

In onder andere Frankrijk en de Verenigde Staten mogen dierenartsen en diergeneeskundestudenten ook mensen vaccineren tegen het coronavirus.

Foto: RIVM/Sander Koning

Meer over:
Ondernemen
Deel dit bericht: