Wet- en regelgeving

Schouten: bij vogelgriep zo min mogelijk dieren ruimen

Bij een besmetting met vogelgriep is het algemene uitgangspunt dat er zo min mogelijk dieren geruimd worden, mits dat veterinair verantwoord is. Waar mogelijk wordt maatwerk toegepast voor nabijgelegen bedrijven en contactbedrijven. Dat schrijft demissionair minister Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

Op 20 december is bij een vleeskalkoenenbedrijf in Ysselsteyn in Limburg vogelgriep vastgesteld. Het is sinds augustus van dit jaar de elfde locatie met meer dan vijftig vogels waar vogelgriep is vastgesteld. Het vleeskalkoenenbedrijf in Ysselsteyn wordt 21 december geruimd. Alle tien andere besmette locaties zijn ook geruimd.

Geen kans op ‘olievlekwerking’

Schouten zegt wel maatwerk toe te passen maatwerk waarbij op een veterinair verantwoorde wijze de vogelgriep wordt bestreden en tegelijkertijd zo min mogelijk dieren worden geruimd. Zo worden twee andere bedrijven van dezelfde eigenaar wel preventief geruimd – op deze bedrijven werkt hetzelfde personeel als op het besmette bedrijf en ze liggen binnen een afstand van 1 kilometer – maar worden vier andere bedrijven binnen een straal van 1 kilometer niet geruimd, omdat er geen directe contacten waren met het besmette bedrijf en er geen kans is op een ‘olievlekwerking’.

Deel dit bericht: