Ondernemen

Door dierenarts en FDF ingezamelde spullen onderweg naar Oekraïne

Dierenarts Bernd Hietberg van DAP Het Drentse Hart en boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) hebben op 1 maart een actie opgezet voor het inzamelen van medische hulpmiddelen voor Oekraïne. Inmiddels is er een vrachtwagen met spullen onderweg naar het oorlogsgebied, meldt het Dagblad van het Noorden.

Voor de actie werden boeren benaderd via FDF en dierenartsenpraktijken via Hietberg om geld te doneren voor het kopen van medische goederen. Op maandag 7 maart stond de teller op ruim 10.000 euro. Daarnaast doneerden medische groothandels hulpmiddelen.

Binnen een week werden er voldoende spullen ingezameld om een vrachtwagen mee te vullen en die naar Oekraïne te laten rijden. Het ministerie van landbouw van Oekraïne helpt met het verdelen van de spullen op locatie, meldt FDF.

Voedseltekort

Een andere actie vanuit de boerensector is die van vrienden van Kees Huizinga, een Nederlandse boer in Oekraïne. Zij zamelden al hulpgoederen in in Nederland, maar er is meer nodig. “Uw matras, paracetamol of aggregaat is momenteel al in gebruik in Oekraïne. Zo snel kan het gaan”, lieten de vrienden op Twitter weten. “Maar helaas is de oorlog nog niet voorbij en hebben we jullie hulp weer nodig. Terwijl de oorlog voortduurt, is er een tekort aan alles, vooral aan voedsel.”

Op de website www.dutchfarmerinukraine.nl staat precies waar behoefte aan is; naast voedsel gaat het ook om bijvoorbeeld wasmiddel, lampen, batterijen en medische hulpmiddelen (en geld). Particulieren en bedrijven kunnen goederen op 12 maart tussen 10 en 16 uur op een aantal plekken in Nederland afleveren. Bedrijven moeten wel eerst telefonisch contact opnemen met de verzamellocatie.

Foto: Pixabay