Bedrijfsnieuws | Mensen

Duitse prijs voor Utrechtse onderzoeker naar dierenwelzijn

Mona Giersberg, onderzoeker op het gebied van dierenwelzijn, heeft op 9 maart de AfT-prijs uitgereikt gekregen door de Duitse Academie voor Diergezondheid (Akademie für Tiergesundheit). Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Dat meldt de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Het doel van de AfT-prijs, die ieder jaar wordt uitgereikt, is om uitstekend klinisch of experimenteel diergeneeskundig onderzoek van jonge onderzoekers te ondersteunen. Het was voor het eerst sinds de introductie van de prijs in 1992 dat een onderzoeker op het gebied van dierenwelzijn is bekroond.

Onderzoek rond dierenwelzijn in de veehouderij

In haar onderzoek richt Mona Giersberg zich op het monitoren en verbeteren van het welzijn van pluimvee en varkens. Hierbij wordt een combinatie gemaakt van dierenwelzijnsonderzoek, dierethiek en precision livestock farming (PLF). Ze bestudeert de veterinaire, agrarische en ethische aspecten op een innovatieve manier. Giersberg weet hiervoor collega’s uit verschillende disciplines samen te brengen.

SmartResilience

Een voorbeeld van zo’n onderzoeksproject is het SmartResilience-project dat onlangs werd afgerond. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe varkenshouderijen kunnen worden omgevormd op een manier die beter rekening houdt met dierenwelzijn en tegemoetkomt aan maatschappelijke kwesties. Giersberg werkte hiervoor samen met een interdisciplinair team, bestaande uit Bas Rodenburg (dierenwelzijn)Franck Meijboom (dierethiek) en de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie van de Wageningen University & Research.

Oordeel van de jury

Volgens de jury toont Mona Giersberg met haar wetenschappelijke werk op indrukwekkende wijze de rol en het belang aan van veterinair onderzoek op het gebied van het welzijn van landbouwhuisdieren voor een toekomstgerichte opzet van de veehouderij.

Deel dit bericht: