In de praktijk

DGZ: metaaldraad uit autoband vaakst verantwoordelijk voor scherp in

Metaaldraad uit versleten autobanden die gebruikt worden bij bijvoorbeeld het afdekken van kuilbulten, zijn voor meer dan 70 procent verantwoordelijk voor traumatische reticuloperitonitis (TRP, scherp in) bij runderen. Dat blijkt uit onderzoek door Veepeiler, meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Bij de 360 runderen ouder dan twee jaar die in 2021 werden onderzocht in de autopsiezaal van DGZ, werd TRP als tweede belangrijkste doodsoorzaak geconstateerd (11,2 procent, pneumonie was de belangrijkste gevonden doodsoorzaak met 12,1 procent).

Geen zwerfvuil gevonden als oorzaak

In de periode van 1 november 2021 tot en met 30 november 2022 inventariseerde Veepeiler bij 22 runderen met TRP als doodsoorzaak de precieze oorsprong van het scherpe voorwerp. In 71,4 procent van de gevallen was het scherpe voorwerp een metaaldraad afkomstig van een versleten autoband. Autobanden worden nog vaak gebruikt om kuilbulten af te dekken, maar als de banden verslijten, kunnen kleine stukken metaaldraad loskomen en in het voer terechtkomen. De overige gevallen van TRP konden toegeschreven worden aan een scherp voorwerp zoals een nagel of kram. In geen van de gevallen werd zwerfvuil (bijvoorbeeld vermalen frisdrankblikjes) teruggevonden.

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: