Praktijkmanagement

Bijna 40 procent Vlaamse dierenartsen stopt na drie jaar

37 procent van de nieuwe lichting Vlaamse dierenartsen geeft er na drie jaar werkervaring de brui aan en gaat in een andere sector aan het werk. Dat is een van de oorzaken van een groot tekort aan dierenartsen in Vlaanderen. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT NWS die met Theo Borgers van de Orde van Dierenartsen sprak.

In Vlaanderen zijn op dit moment zo’n 3.600 dierenartsen actief, van wie er de komende jaren 800 met pensioen gaan. De instroom van jonge dierenartsen is door de beperkte toelating van studenten gelimiteerd tot 240 dierenartsen per jaar. Het tekort aan dierenartsen strekt volgens Theo Borgers van de Orde van Dierenartsen eigenlijk uit over het hele land, en in alle specialisaties: van kleine huisdieren tot paarden en vee.

Negatieve beoordeling

De uitval heeft volgens Bongers verschillende redenen. Zo zijn er niet alleen meer huisdieren dan vroeger, het werk van de dierenarts is vandaag ook heel veeleisend, zegt hij. “Niet alleen het werk op zich, het cliënteel vraagt alsmaar meer. Klanten kunnen het vandaag de dag niet laten om via mediakanalen als WhatsApp of Instagram dierenartsen na hun uren lastig te vallen. Met een negatieve beoordeling bijvoorbeeld. Daar hebben vooral jonge collega’s weinig verweer tegen.” Op lange termijn is dat volgens Borgers onhoudbaar.

Volgens de voorzitter van de Orde van Dierenartsen speelt ook de werkdruk en het onregelmatige leven een grote rol in de uitval. “Wachtdiensten, nachtdiensten, weekendwerk … De work-life balance is zeer belangrijk en is op deze manier onhoudbaar voor hen.”

Ook de generatiekloof met oude dierenartsen is een groot probleem, meldt Het Nieuwsblad. “We doen onze job met zo veel motivatie, maar zijn gefrustreerd dat we niet gewaardeerd worden”, aldus een jonge dierenarts in het Vlaamse dagblad.

Foto: UGent, Hilde Christiaens

Deel dit bericht: