In de praktijk

Groter gebied met verhoogd risico op IBR in West-Vlaanderen

Het gebied in West-Vlaanderen waarvoor een verhoogd risico op IBR geldt, is eind januari uitgebreid. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

Eind januari werd op twee rundveebedrijven die eerder door DGZ gedefinieerd werden als verdacht, IBR-insleep bevestigd. Eerder werd op twee bedrijven IBR gedetecteerd door autopsie bij DGZ, waar na virologisch onderzoek een haard werd bevestigd.

De laatste twee maanden werd ook een 250-tal rundveebedrijven aangeduid als bedrijf met verhoogd risico op basis van epidemiologisch onderzoek. Deze bedrijven kregen de opdracht een (gerichte) steekproef en/of tankmelkonderzoek uit te voeren. “Op drie van de 250 bedrijven is zo IBR opgespoord in een vroege fase, waardoor de impact beperkt bleef. Dit toont aan hoe belangrijk vroege detectie is”, aldus DGZ.

Verspreiding door aankopen en erfbetreders

Sinds midden september 2023 werd op dertien bedrijven in Vlaanderen IBR-circulatie aangetoond, waarvan elf in de provincie West-Vlaanderen. De vermoedelijke bron van insleep is op vijf bedrijven handel en aankopen. Op vier à vijf bedrijven is er mogelijk sprake van verspreiding door erfbetreders. Op drie bedrijven is de oorzaak onbekend.

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: