Zoönosen

Nu ook mens besmet met vogelgriep in Texas

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft bekend gemaakt dat in Texas een mens besmet is geraakt met vogelgriep. De besmetting volgde op contact met besmette melkkoeien. De patiënt heeft een oogontsteking opgelopen en is inmiddels weer herstellende.

Vorige week werd al bekend dat het vogelgriepvirus in meerdere Amerikaanse staten was vastgesteld bij melkkoeien. Toen werd al gewaarschuwd dat mensen die veel contact met besmette dieren hebben, risico lopen op besmetting. In de Verenigde Staten is één eerder geval bekend, uit 2022. In de afgelopen 20 jaar raakten in totaal 248 mensen besmet verspreid over 4 landen, waarvan ongeveer de helft overleed. De meeste patiënten raakten geïnfecteerd door direct contact met vogels.

Op NOS.nl valt te lezen dat volgens viroloog Marion Koopmans de nieuwe besmetting in de VS niet onverwacht komt. “Uit de berichten van de Amerikaanse autoriteiten bleek al dat de besmette koeien veel virus bij zich dragen”, zegt ze. “En dan is het mogelijk dat mensen bij direct contact geïnfecteerd kunnen raken.” Koopmans houdt wel een vinger aan de pols. “De verspreiding onder koeien en eerder onder geiten is een nieuwe situatie die we niet eerder bij vogelgriep hadden gezien. Dus is het wel iets om in de gaten te houden.”

Meer over:
Zoönosen
Deel dit bericht: