Zoönosen

Advies: bloedonderzoek bij herkauwers op vogelgriep

Naar aanleiding van de situatie in de verenigde Staten is demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg door deskundigen geadviseerd om bloedonderzoek te doen bij herkauwers in Nederland om te kijken of de dieren vogelgriep hebben gehad, zo schrijft ze vandaag aan de Tweede Kamer.

Voor zover bekend zijn in Nederland en Europa tot op heden nog geen gevallen van vogelgriep bij herkauwers geweest. Royal GD acht de kans uiterst klein dat we in Nederland een situatie zoals in de VS niet zouden hebben opgemerkt. Desondanks verkent het ministerie van LNV op dit moment de mogelijkheden voor een ‘retrospectief’ onderzoek.

Hoe de koeien op Amerikaanse bedrijven (inmiddels zeker twaalf) besmet zijn geraakt is nog onduidelijk. “Het ligt het meest voor de hand dat de koeien ziek zijn geworden door het eten van voer waar besmette vogels in terecht zijn gekomen, of via het drinken van water waar dode vogels in lagen”, zegt hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren Arjan Stegeman. “Maar er kan ook sprake zijn van een vervuild vaccin.”

Hoogleraar vergelijkende pathologie Thijs Kuiken van het Erasmus MC was vanmiddag bij een internationaal overleg en hoorde daar dat het virus zich ook binnen kuddes koeien verspreidt. “We weten nog niet of het virus direct van dier op dier overspringt of dat het via bijvoorbeeld de melkmachines gaat. Maar het is slecht nieuws, want hierdoor kan het virus langer rondgaan in de melkveepopulatie in de VS.”

Bij toekomstige uitbraken van vogelgriep op bedrijven zullen ook herkauwers op vogelgriep worden gescreend als die op het bedrijf aanwezig zijn. Ook zal Royal GD in het monitoringsprogramma om nieuwe ziekten vroeg te ontdekken rekening houden met de mogelijkheid dat herkauwers besmet raken met vogelgriep, staat in de Kamerbrief.

Meer over:
Zoönosen
Deel dit bericht: