Rundvee | Schaap-Geit | Varkens | Wet- en regelgeving

Tweede reiniging en ontsmetting verplicht bij veewagens uit Duitsland

Een tweede reiniging en ontsmetting van veewagens uit Duitsland is opnieuw verplicht in Nederland. Deze maatregel volgt op een recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest op een vleesvarkensbedrijf met 3.500 dieren in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommern.

Alle veewagens die evenhoevigen vervoeren, moeten bij terugkomst in Nederland binnen 24 uur een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) laten uitvoeren op een erkende R&O-plaats. Dit geldt voor veewagens afkomstig uit Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Polen, Roemenië en alle landen buiten de Europese Unie, zoals het Verenigd Koninkrijk, Bosnië en Herzegovina, en Oekraïne.

In Polen zijn recent twee uitbraken van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. In Sobiewola, in de provincie Ermland-Mazurië, is de ziekte aangetroffen op een bedrijf met 146 varkens. In Nieznan, in de provincie West-Pommeren, is een bedrijf met 36 varkens getroffen door het virus. De dichtstbijzijnde boerderij ligt op 9 kilometer afstand, waardoor het risico op onderlinge besmetting klein lijkt. West-Pommeren heeft het hoogste aantal wilde zwijnen van Polen, wat de situatie ernstig maakt en de virale druk in de omgeving hoog houdt, aldus de provinciale veterinaire functionaris Maciej Prost in Szczecin. Sinds vorig jaar is het verboden om deze regio’s te betreden vanwege de dreiging.

De samenwerking met districtsjagers en staatsbosbeheer is over het algemeen goed, maar er is één bosdistrict waarover de districtsinspectie in Szczecin geen overeenstemming kan bereiken wat betreft de bestrijding van Afrikaanse varkenspest en het afschieten van wilde zwijnen.