Varkens

LTO: blijf scherp op insleep Afrikaanse varkenspest

Afgelopen zondag 16 juni werd door het Friederich-Loeffler-Institut (FLI) bevestigd dat een zwijn in de deelstaat Hessen gevonden is die besmet bleek met Afrikaanse varkenspest (AVP). In een straal van ongeveer 15 kilometer rond de vindplaats in Hessen is een beperkingszone ingesteld, met een algemeen jachtverbod (op alle diersoorten). In dit gebied liggen 60 varkenshouderijen met ongeveer 5080 geregistreerde varkens.

Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO: “We zien deze ontwikkeling van de Afrikaanse varkenspest als zeer zorgelijk. Het virus heeft weer een grote sprong gemaakt van 500 km en de meest voor de hand liggende verklaring hiervoor is menselijk handelen. We roepen onze achterban, sectorbreed, op om hier alert op te zijn.”

LTO roept haar achterban in alle sectoren daarom ook op om:

  • Bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Lege en geladen vervoersmiddelen voor evenhoevigen, die terugkeren of komen uit Duitsland, moeten onmiddellijk na binnenkomst in
  • Nederland een extra reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan. (meer info)
  • Geen varkensproducten achter te laten in de natuur of bij een varkenshouderij.
  • Alert te zijn op een besmetting bij een houderij of wild zwijn. Let op verschijnselen bij varkens en wilde zwijnen die lijken op AVP en meld die zo snel mogelijk bij de NVWA.
  • Alle kadavers van dood gevonden wilde zwijnen bij de lokale grofwild coördinator te melden.

We vragen ook sectoren die intensief werken met seizoensarbeiders om extra aandacht te besteden aan bewustwording en het informeren van hun medewerkers over de risico’s van het meenemen van mogelijk besmet materiaal uit het thuisland. De NVWA heeft verschillende folders beschikbaar om seizoenarbeiders in verschillende talen te informeren.

Mede vanwege de aanstaande zomervakantie verzoekt LTO met klem om rekening te houden met het volgende:

  • Geen vleeswaren zoals gedroogde worst, salami of andere varkensproducten mee naar Nederland te nemen.
  • Nooit etensresten achter te laten in de natuur. Gooi ze in een goed afgesloten afvalbak.
  • Nooit varkens en wilde zwijnen voeren, en zeker geen etensresten, ook niet op bijvoorbeeld een kinderboerderij.
  • Je schoenen schoon te houden: ook onder je schoenen kun je het Afrikaanse varkenspest-virus mee naar Nederland nemen. Maak de schoenen waarmee je in de natuur komt dus goed schoon voor terugkomst naar Nederland en draag ze niet als je bijvoorbeeld naar een varkensbedrijf of kinderboerderij gaat.

Bron: LTO

Meer over:
Varkens
Deel dit bericht: