Diertransport | Wet- en regelgeving

NVWA scherpt controle op reinigen en ontsmetten veewagens aan

De NVWA dringt er bij vertegenwoordigers van de sector op aan om de transporthygiëne, de reinigings- en ontsmettingsprocedures en de hygiëneprotocollen te verscherpen. Het niet of onvoldoende reinigen en ontsmetten van veewagens kan Afrikaanse varkenspest overbrengen op gehouden varkens. “Dit vormt een serieus gevaar voor de bioveiligheid in Nederland,” aldus de instantie.

De voedsel- en warenautoriteit geeft aan dat het centrale meldpunt voor diertransport (Interventiebureau Dier) de administratieve controle op de naleving van de regels voor de tweede reiniging en ontsmetting heeft verscherpt. Deze tweede reinigings- en ontsmettingsronde is verplicht voor transporten vanuit Duitsland, Bulgarije, Estland, Italië, Griekenland, Kroatië, Letland, Roemenië en alle landen buiten de Europese Unie.

Als het bewijs van een tweede reiniging en ontsmetting niet wordt overlegd, zal de NVWA streng handhaven volgens het ‘Specifieke interventiebeleid Diergezondheid’. Dit kan direct tot boetes leiden. Daarnaast voeren de wegvervoerteams extra controles uit op de reinheid van veewagens, met speciale aandacht voor varkenstransporten. Bij het aantreffen van onvoldoende gereinigde veewagens zal eveneens streng worden gehandhaafd, meldt de NVWA.

Voor binnenlands transport van evenhoevigen (varkens, runderen, schapen, geiten en herten) is directe reiniging en ontsmetting noodzakelijk. Het transportmiddel mag de veehouderij, het slachthuis of het verzamelcentrum pas verlaten na een reinigings- en ontsmettingsronde. Dit moet de verspreiding van dierziekten zoals Afrikaanse varkenspest beperken.