Antibiotica | Onderzoek

Daling antibioticaresistentie bij dieren vlakt af

Sinds 2009 is het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij sterk gedaald, hoewel deze daling het afgelopen jaar afvlakte, net als de afname in antibioticaresistentie bij dieren. Uit het MARAN-rapport 2024 blijkt dat deze trend zich voortzet.

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) onderzoekt het vóórkomen en de preventie van antibioticaresistentie (AMR) in bacteriën afkomstig van landbouwhuisdieren en is een belangrijke partner in het MARAN-rapport, dat jaarlijks de status van antibioticaresistentie in Nederland weergeeft. “Het monitoren van AMR in voedselproducerende dieren is essentieel om betrouwbare informatie te verkrijgen,” aldus Kees Veldman, WBVR-onderzoeker en hoofd van het Nationaal Referentielaboratorium.

Antibioticagebruik
In 2023 werd 117 ton antibiotica voor dieren verkocht, een stijging van 4,5% ten opzichte van 2022, maar sinds 2009 is het gebruik met 76,4% afgenomen. In de meeste sectoren is het gebruik gestabiliseerd, met een aanzienlijke daling in de kalkoensector. Het gebruik van voor de humane zorg cruciale antibiotica blijft laag.

Monitoring en Resistentie
Jaarlijks worden mest- en vleesmonsters getest op antimicrobiële gevoeligheid van bacteriën zoals E. coli, Salmonella en Campylobacter, volgens EU-normen. Daarnaast wordt getest op specifieke resistente bacteriën die volksgezondheidsrisico’s vormen, zoals ESBL’s en CPE.

Stabilisatie van Resistentieniveaus
“Onze gegevens tonen een stabilisatie van antibioticaresistentie in 2023,” aldus Veldman. “Fluoroquinolonresistentie blijft veelvoorkomend bij vleeskuikens, maar is laag bij varkens en vleeskalveren en afwezig bij melkvee.” Colistineresistentie blijft laag, en ESBL’s komen iets vaker voor bij vleeskuikens en melkvee.

Lees het volledige rapport: MARAN-rapport 2024

Deel dit bericht: