In de praktijk

Drentse dierenartsen sturen brandbrief over wolf

Dierenartsen maken zich grote zorgen over het grote aantal aanvallen van wolven op vee in de provincie Drenthe. Er waren 32 dode dieren door wolven in één maand tijd. Dierenartsen stuurden een brandbrief naar de Provincie Drenthe. Deze brief werd al door 39 dierenartsen ondertekend, meldt televisieprogramma Pointer dat de brandbrief al in handen heeft en op 20 november een uitzending aan de wolf besteedt.

Sommige dierenartsen worden meerdere keren per week bij door vermoedelijk wolven aangevallen dieren geroepen. Als een wolf tussen bijvoorbeeld een koppel schapen heeft gezeten, zijn er vaak meerdere dieren gedood en gewond. “Het kunnen complete slachtvelden zijn die je dan aantreft. Het is best indrukwekkend wat je soms ziet”, zei dierenarts Karina Beuving in een toelichting in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1. Beuving werkt bij Dierenkliniek De Woldberg en is een van dierenartsen achter de brandbrief aan de provincie.

Weggestuurd

De dierenartsen vermelden in hun brief dat ze in hun werk onder andere aanlopen tegen het functioneren van BIJ12, de organisatie die het wolvendossier bijhoudt voor de provincies. BIJ12 neemt monsters bij aangevallen dieren en schrijft rapporten. “Er zit soms veel tijd tussen dat een vermoedelijke wolvenaanval wordt ontdekt door een dierhouder en dat wij er als dierenarts bij mogen komen om diergeneeskundige zorg te verlenen. Een dier kan zodanig toegetakeld zijn dat we het moeten euthanaseren om verder dierenleed te voorkomen. Soms kunnen we gelukkig nog dieren redden, alleen merken wij dat de communicatie van BIJ12 richting de dierhouder vaak heel vaag is en de organisatie werkt heel traag.”

Zo werd een dierenarts bij een ernstig gewond schaap geroepen dat moest worden geëuthanaseerd, maar de dierhouder kreeg van BIJ12 te horen dat hij de dierenarts moest wegsturen omdat er eerst nog monsters moesten worden genomen. Dat zorgde voor onnodig dierenleed.

‘Aan dierenarts om beslissing te nemen’

In een reactie aan televisieprogramma Pointer laat BIJ12 weten dat dierenartsen wel degelijk de ernstig gewonde dieren mogen euthanaseren en wonden mogen verzorgen. “Als er ook dode dieren zijn waar DNA van kan worden afgenomen, dan is het aan de dierenarts om daarin een beslissing te nemen. We willen te allen tijde dierenleed voorkomen. Wanneer het gaat om één aangevallen dier, is het verstandig om wel eerst met BIJ12 te communiceren over wat te doen, zodat er geen DNA verloren gaat”, aldus een woordvoerder.

De ervaring is echter anders, zei dierenarts Beuving in Spraakmakers. “Er zijn gewoon dierenartsen weggestuurd, terwijl ze al ter plekke waren.” In de communicatie, ook naar diereigenaren toe, valt er wel het een en ander te verbeteren, aldus Beuving. Over het behandelen van één aangevallen dier willen de dierenartsen met BIJ12 in gesprek.

Op stal houden leidt tot hittestress

Vooral wolvenbeschermers wijzen erop dat dierhouders bij wet verplicht zijn om hun dieren te beschermen tegen een aanval van de wolf, maar die beschermingsmaatregelen (zoals het plaatsen van rasters en het op stal zetten) zijn niet altijd in het belang van het welzijn van de landbouwhuisdieren, betogen de dierenartsen. “Schapen met een dikke wollen vacht binnenhouden leidt tot hittestress en kan ook gevolgen hebben voor hun ongeboren lammeren. Een ander probleem is het uitbreken van dieren door wolven. Wanneer er een wolf in een kudde paarden of koeien komt, breekt er blinde paniek uit. Deze dieren gaan door alle afrasteringen heen. Dit levert gevaar voor dier en mens op.”

Op de foto: Pootafdruk van een wolf in Drenthe.

Foto: Bernd Hietberg, DAP Het Drentse Hart

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: