Provincie Drenthe dringt er bij de Europese Commissie op aan de Europese regelgeving zodanig aan te passen dat het beschermingsniveau van de wolf wordt verlaagd zodat er meer (beheer)maatregelen ten aanzien van de wolf kunnen worden ingezet.
Verviervoudiging van aanvallen op landbouwhuisdieren
In Drenthe zijn momenteel twee roedels met wolven gevestigd. Zowel bij de roedel in Midden-Drenthe als die in de Drents-Friese regio zijn dit jaar welpen geboren. Opgeteld leven er op dit moment in Drenthe circa vijf volwassen wolven, een jaarling en twaalf welpen. Sinds 2015 zijn er in Drenthe 218 aanvallen van de wolf op landbouwhuisdieren geweest. In 2022 waren dit 99 aanvallen. Een verviervoudiging ten opzichte van een jaar eerder, toen het 21 aanvallen waren. Naast schapen zijn er ook geiten, koeien en pony’s aangevallen. Dit jaar zijn er tot en met juli 2023 49 aanvallen geweest.
Wolfvrije regio
Van Dijk: “We stimuleren met subsidies het nemen van preventieve maatregelen. Toch is de verwachting dat het aantal aanvallen op landbouwhuisdieren en hobbydieren verder gaat toenemen, omdat het aantal wolven toeneemt.” De provincie merkt dat het maatschappelijke draagvlak voor de wolf afneemt. “Ons bereiken al signalen dat mensen het recht in eigen hand willen gaan nemen. Onder de huidige wet- en regelgeving zijn er weinig beheermogelijkheden. Daarom vragen we de Europese Commissie de beschermde status van de wolf aan te passen zodat het beheer van de wolf mogelijk wordt gemaakt. Op deze manier kunnen we een goede stap in de richting zetten om te komen tot een wolfvrije regio”, aldus Egbert van Dijk.
Foto: Bernd Hietberg