Kennispartnerbericht van Speerstra

Choline beperkt omvang negatieve energiebalans

Het toevoegen van choline aan het rantsoen enkele weken voor en na afkalven, helpt melkkoeien om hun stofwisseling in die periode beter te laten functioneren.

Stofwisseling

De meeste koeien krijgen na afkalven te maken met een negatieve energiebalans. Melkkoeien met een negatieve energiebalans beginnen hun lichaamsvet te mobiliseren. Bij grootschalige mobilisatie van de vetreserves kunnen er problemen met de stofwisseling ontstaan, doordat de lever de grote hoeveelheid vetzuren die uit het vetweefsel worden gemobiliseerd, niet kan verwerken. De lever gaat ketonlichamen produceren en vervetten. Zulke koeien krijgen subklinische of klinische slepende melkziekte.

Dieren met te veel ketonlichamen hebben meer moeite om weer drachtig te worden en zijn gevoeliger voor andere aandoeningen zoals uierontsteking, baarmoederontsteking en lebmaagverplaatsing.

Choline

Een stof die bijdraagt aan het in de hand houden van de negatieve energiebalans is choline, een B-vitamine die vroeger vitamine B4 werd genoemd. Het is essentieel voor veel lichaamsfuncties en wordt gevonden in elke cel in het lichaam. Choline kan door het lichaam worden geproduceerd, maar niet in adequate hoeveelheden. Mensen en de meeste dieren nemen de benodigde hoeveelheid choline op via voeding. Bij koeien en andere herkauwers werkt dit niet. Choline wordt vrijwel volledig afgebroken in de pens.

Vitale lichaamsfuncties

De B-vitamine beïnvloedt vitale lichaamsfuncties, zoals de leverfunctie, de hersenontwikkeling, spierbewegingen, het zenuwstelsel en de stofwisseling. Choline draagt bij aan het goed functioneren van de lever met als gevolg minder leververvetting en minder schadelijke ketonen in het bloed van de koe.

Onderzoek

De afgelopen decennia hebben verschillende universiteiten wereldwijd onderzoek gedaan naar het verstrekken van choline bij melkkoeien en effecten daarvan wetenschappelijk aangetoond. Naast een hogere melkproductie betaalt choline zich terug door minder gezondheidsproblemen in de maanden na afkalven.

Pensbestendig

Een lastig punt bij het verstrekken van choline aan melkkoeien is de afbraak van de stof in de pens. Reashure van Speerstra Feed Ingredients is een met plantaardig vet gecoate cholinechloride. Door de coating is de cholinechloride pensbestendig.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.