Een slordige 50 dierenartsen uit de intensieve veehouderij, dat is circa 10 procent van het totaal aantal werkzame dierenartsen in de sectoren pluimvee, varkens en vleeskalveren, staat voor het ‘hekje’ van het Veterinair Tuchtcollege. Dit naar aanleiding van het Poortwachteronderzoek dat de NVWA in 2010 uitvoerde.
Een van de gedupeerde dierenartsen (naam bij redactie bekend) geeft aan zeer onmenselijk te zijn behandeld door de Klachtenambtenaar. De NVWA vond diverse onrechtmatigheden bij zijn veterinaire handelen in de pluimveesector. Hij is het inhoudelijk volslagen oneens met die aantijgingen en vindt vooral dat de Klachtenambtenaar, mevrouw Christianne Bruschke, zeer onheus en onmenselijk met hem is omgegaan. Ook twee andere dierenartsen die voor het Tuchtcollege zijn gedaagd voelen zich volledig in hun eer aangetast: “We zijn weggezet als boeven die willens en wetens de dier- en volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.”
Antibioticumkuur elders geritseld
Zo is er verbolgenheid over het feit dat de dierenarts verantwoordelijk wordt gesteld voor een antibioticumkuur die de pluimveehouder elders, buiten medeweten van de dierenarts, heeft geritseld. En er is wrok omdat dierenartsen worden berecht met de kennis van nu voor hun handelen in 2010. Zo was het behandelen van een koppel kuikens in 2010 een gebruikelijke keuze maar nu is dat een doodzonde. Het was in 2010 ook gebruikelijk, aldus de dierenartsen, om preventief antibiotica in te zetten op basis van advies van de broederij of door bevindingen in voorgaande rondes. Zo was het ‘opvangen’ van een koppel vleeskuikens met lincospectin ter voorkoming van pootgebreken in die tijd een gangbare therapie. “Ik ben ervan overtuigd dat je de vleeskuikens ernstig in hun welzijn had aangetast door dit niet te doen”, aldus een dierenarts.
De overheid controleert de dierenartsen op basis van wetten en regels. Daarbij hanteert ze bepaalde normen waar je niet van mag afwijken. Dierenartsen weten dat op de bedrijven de diergezondheidszorg niet altijd te vangen is in zwart-wit normen. Zo heeft een van de gedaagde dierenartsen een kuur met antibiotica toegepast die korter duurde dan op de bijsluiter van het product wordt aanbevolen. Dat deed hij om resistentie te voorkomen en hij wordt daarin gesteund door diverse wetenschappers. De NVWA ziet dat anders en beboet dit gedrag. Dierenartsen werken op de veebedrijven vaak ‘op maat’, omdat ieder bedrijf zijn specifieke eigenaardigheden heeft. Dat roept om maatwerk bij het handhaven van de overheid.
De dierenartsen die voor het Tuchtcollege zijn gedaagd geven aan een ander mens te zijn geworden door de hele procedure. “Ik heb enorme slapeloze nachten gehad door het proces en voel nog steeds woede als ik bedenk dat de overheid en het Tuchtcollege mij neerzetten als een crimineel.” Een van de dierenartsen vraagt zich af waarom minister Schippers van Volksgezondheid humane artsen niet op dezelfde manier behandelt als dierenartsen. “Waarom niet ook een humane ‘veegactie’ richting Tuchtcollege? ” Een woordvoerder van de klachtenambtenaar laat in een reactie weten zich niet te vinden in het beeld dat de dierenartsen onmenselijk werden behandeld. “De klachten tegen deze dierenartsen zijn door de klachtenambtenaar ingediend bij het Tuchtcollege om het algemeen belang te dienen.”