In de praktijk | Zoönosen

Wim van der Poel: gemengde bedrijven tegen nieuwe pandemieën

Een overgang naar gemengde landbouwbedrijven met zowel verschillende soorten dieren als de teelt van gewassen kan bijdragen aan het voorkomen van nieuwe pandemieën als de huidige coronapandemie. Dat zegt Wim van der Poel, onderzoeksleider ‘Emerging and Zoonotic Viruses’ aan Wageningen University & Research.

70 procent van alle opkomende virussen die vat krijgen op de mens zijn zoönosen, zegt Van der Poel op de website van de Wageningse universiteit. “We kunnen aan de preventiekant zorgen dat dieren minder ziek worden en áls ze ziek worden, ze dat minder snel aan elkaar en aan de mens overdragen”, aldus Van der Poel. “Dat begint met een duurzamere veehouderij. We moeten af van de monocultuur. Als we landbouw zien als een kringloop, waarbij een boer diverse dieren houdt én diverse planten teelt, houdt dat systeem zichzelf veel beter in evenwicht. Als je heel veel van één soort dieren houdt, kunnen die heel gevoelig worden voor een virus, omdat ze nooit eerder aan vergelijkbare virussen, die rondgaan in de natuur, zijn blootgesteld. Dat geldt overigens ook voor planten.”

Wim van der Poel is op 9 maart 2021 een van de sprekers tijdens de viering van de 103e Dies Natalis van Wageningen University & Research. De titel van de viering van dit jaar is: Pandemic Prevention, Prediction and Preparedness.

Deel dit bericht: