Onderzoek

Vleesvarkens gevoerd met larven even gezond als soortgenoten met regulier dieet

Vleesvarkens die met larven van de zwarte soldaatvlieg (BSF) worden gevoerd, lijken even gezond (of zelfs gezonder) te zijn dan hun soortgenoten die een regulier, op soja gebaseerd dieet krijgen. Dat hebben onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit Leiden ontdekt.

De onderzoekers bestudeerden twee groepen vleesvarkens. Eén groep kreeg een dieet met gewone sojaschroot als eiwitbron, de andere groep kreeg BSF-larven als eiwitbron. De onderzoekers verzamelden vervolgens gegevens over de microbiota in de dunne darm en metabolieten in het bloed van de varkens. “Dit wordt de FeedOmics-benadering genoemd”, zegt hoofdauteur Soumya Kanti Kar. “Dat helpt ons om de impact van voeding op zowel lokaal darmniveau als systemisch (bloedniveau) tegelijkertijd vast te stellen. FeedOmics biedt daarmee een gedetailleerde en grondige momentopname van de reactie op een dieet.” Soumya Kar is onderzoeker Gut Performance & Animal Health bij Wageningen Livestock Research.

De resultaten suggereren dat BSF de groei ondersteunt van darmmicrobiële taxa die ofwel indicatoren zijn van een gezonde darm, ofwel erkend zijn als gunstige microben met een positief effect op de gezondheid van varkens.

Screening van functionele ingrediënten

“Deze ontdekkingen zullen partijen rond de veehouderij helpen bij hun zoektocht naar duurzame alternatieve eiwitbronnen. De FeedOmics-aanpak die in deze studie is gebruikt, kan wetenschappelijke vragen beantwoorden die verband houden met de functionaliteit van voederingrediënten, gemeten aan de hand van de respons van dieren”, aldus Kar. “De resultaten van dit project zijn veelbelovend. De timing van de publicatie van onze bevindingen kon niet beter, zeker nu de lidstaten van de Europese Unie hebben besloten om het voeren van eiwitten afkomstig van insecten aan pluimvee en varkens toe te staan.”

Meer over:
Onderzoek
Deel dit bericht: