Wet- en regelgeving

Weer ophokplicht in hele land

Pluimvee in het hele land moet sinds 14 november weer opgehokt en afgeschermd worden vanwege twee nieuwe uitbraken van vogelgriep: in Renswoude (Gelderse Vallei) en Middelie (gemeente Edam-Volendam). Op 3 november werd de ophokplicht voor heel Nederland juist opgeheven, als laatste in de Gelderse Vallei, na twee jaar.

Demissionair minister Adema noemt de tweede besmetting in een korte tijd, gezien het recente beoordeelde lage risico door de Deskundigengroep Dierziekten op vogelgriep, “een flinke tegenvaller. Een laag risico betekent niet dat het risico nul is en de risicobeoordeling heeft altijd een mate van onzekerheid. De afgelopen jaren is gebleken dat het verloop van de vogelgriep epidemie onvoorspelbaar is. Deze uitbraak past in dat onvoorspelbare patroon. De uitbraken in Renswoude en Middelie laten zien dat er op bepaalde plekken in Nederland blijkbaar virus circuleert bij wilde vogels”, aldus Adema. Hij wil de Deskundigengroep Dierziekten deze week een beoordeling van de actuele situatie laten uitvoeren.

In Middelie vond de vogelgriepbesmetting plaats bij kippen op een zorgboerderij. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 180 kippen op de locatie geruimd door de NVWA. In Renswoude ging het om een leghennenbedrijf met uitloop met 65.000 kippen. Ook dit bedrijf is geruimd.

Deel dit bericht: