Wet- en regelgeving

België stelt verplicht antibiogram voor kritische antibiotica uit

In België werden op 10 augustus de voorwaarden om kritische antibiotica te mogen gebruiken, waaronder het verplicht uitvoeren van een antibiogram, uitgebreid naar alle dieren, inclusief schapen, geiten, hert- en kameelachtigen, paarden en gezelschapsdieren. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) meldt dat deze uitbreiding wordt uitgesteld tot 1 september 2024.

Na overleg met de beroepsverenigingen van dierenartsen en met de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw in België is besloten dat:

  • de verplichting tot registratie van de indicatie (aandoening) waarvoor antibiotica worden gebruikt bij runderen (inclusief vleeskalveren), varkens en pluimvee (kip en kalkoen) wordt geschrapt, en dit om redenen van vermindering van administratieve lasten;
  • de uitbreiding naar alle dieren van de verplichting tot uitvoering van een antibiogram voor het gebruik van kritische antibiotica (cefalosporines van de 3e en 4e generatie en fluoroquinolones) wordt uitgesteld tot 1 september 2024. Voor de voedselproducerende dieren blijven de voorwaarden voor het gebruik van kritische antibiotica gelden.
Deel dit bericht: