Onderzoek

Nieuwe H5N1-variant bij vogelgriepuitbraken in november

Bij de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in Nederland op 11, 14 en 15 november 2023 is een nieuwe variant van het H5N1-virus aangetoond. Dat meldt GD.

Bij de HPAI-uitbraak van eind juli 2023 bij commercieel gehouden leghennen, betrof het nog de (in de volksmond genoemde) ‘meeuwenvariant’. Op 11, 14 en 15 november ging het om een uitbraak van een nieuwe variant van het H5N1-virus. Dit virus vertoont overeenkomsten met het virus dat sinds 2021 tot veel uitbraken heeft geleid. Ook bij wilde eenden en ganzen is deze nieuwe variant van het H5N1-virus aangetoond. Sinds november dit jaar is de sterfte onder deze dieren toegenomen.

Veldproef met vaccins in volle gang

Over de veldproef met vaccins tegen vogelgriep meldt GD dat die in volle gang is. Op 15 september 2023 zijn hennetjes gevaccineerd met verschillende vaccins tegen het H5-deel van het vogelgriepvirus en op een opfoklocatie in Nederland geplaatst. De gebruikte vaccins zijn eerder getest onder laboratoriumomstandigheden en leken hierbij veelbelovend. Met de veldproef wordt de werking van deze vaccins onder praktijkomstandigheden getest.

Gedurende de opfok- en productieperiode zullen er dieren uit de veldproef op de onderzoeksfaciliteiten van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) in Lelystad onder gecontroleerde omstandigheden worden blootgesteld aan het hoogpathogene H5N1-virus. De werking van de vaccins wordt onder andere op deze manier getest. De eerste resultaten zullen in de loop van 2024 bekend worden gemaakt.

Meer over:
Onderzoek
Deel dit bericht: