Onderzoek

Dierenarts vooral gericht op minimaliseren negatieve aspecten welzijn koe

Rundveedierenartsen en diergeneeskundestudenten staan positief tegenover het vergroten van de positieve aspecten van het welzijn van melkkoeien, maar ze zijn wellicht meer gericht op het minimaliseren van de negatieve aspecten van het welzijn. Dat concluderen onderzoekers aan de University of Guelph in Canada.

De onderzoekers vroegen 78 rundveedierenartsen en 148 diergeneeskundestudenten in een enquête naar de rol van een dierenarts bij het waarborgen van het welzijn van melkvee. Volgens de deelnemers aan het Canadese onderzoek is de primaire rol van een dierenarts het minimaliseren van ervaringen die leiden tot negatief welzijn bij melkvee. Deze bevinding wordt ondersteund door eerder onderzoek waaruit bleek dat dierenartsen belangrijke bronnen van informatie zijn over preventie en behandeling van ziekten, bioveiligheid en het gebruik van antimicrobiële middelen, die negatieve uitkomsten voor dieren minimaliseren.

De rol van de dierenarts in het bevorderen van positieve ervaringen en het creëren van een balans tussen positieve en negatieve ervaringen voor melkkoeien kwam ook naar voren uit het onderzoek, maar minder dan het minimaliseren van de negatieve aspecten. Respondenten waardeerden het minimaliseren van negatieve ervaringen bijna 20 procent meer dan het bevorderen van positieve ervaringen. ‘Deze bevinding is niet verrassend gezien de pragmatische triage-gebaseerde benadering in de diergeneeskunde en de focus op de fysieke gezondheid van melkvee’, aldus de onderzoekers.

Balans ethische en professionele verantwoordelijkheden

Veel deelnemers aan de enquête benadrukten ethische en professionele verantwoordelijkheden, die idealiter gericht zouden moeten zijn op alle aspecten van het welzijn van een dier. Deze inspanningen werden echter beschreven als onpraktisch vanwege overmatige werkbelasting en de eisen van werkzaamheden die voornamelijk gericht zijn op ziektepreventie en -behandeling. Het onvermogen om een balans te vinden tussen ethische en praktische verplichtingen, kan volgens de onderzoekers bijdragen aan een slechte geestelijke gezondheid bij Canadese dierenartsen.

Meer over:
Onderzoek
Deel dit bericht: