Diergeneesmiddelen

Adema: geen toestemming voor gebruik Zuid-Afrikaans blauwtongvaccin

Minister Adema van LNV verleent vooralsnog geen toestemming voor het gebruik van Blu-Vax, het Zuid-Afrikaanse vaccin tegen blauwtong. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het Bureau Diergeneesmiddelen heeft na het verkrijgen van extra informatie over het vaccin, de minister geadviseerd geen toestemming voor het gebruik van Blu-Vax te verlenen. Er blijven volgens het Bureau Diergeneesmiddelen veiligheidsrisico’s aanwezig vanwege nog steeds ontbrekende informatie en het ontbreken van een Good Manufacturing Practice-accreditatie. Daarnaast blijft er gerede twijfel bestaan over de werkzaamheid van Blu-Vax tegen het BTV serotype 3 in Nederland. De Commissie toelating diergeneesmiddelen (Ctd) deelt dit advies.

‘Hard gewerkt aan nieuw vaccin’

Volgens de minister wordt er hard gewerkt aan een nieuw vaccin tegen BTV-3  en loopt de ontwikkeling daarvan tot nu toe voorspoedig. Hij wil de toelating van een nieuw vaccin versnellen, “zodat er hopelijk vóór de zomer een veilig en werkzaam vaccin beschikbaar is. Het is aan de farmaceutische bedrijven zelf om naar buiten te treden met meer informatie op het moment dat zij dat willen”.

Beschikbaarheid vaccin in Nederland

Door de sectoren, veehouders en dierenartsen wordt, in samenwerking met FIDIN, besproken op welke wijze de batches vaccins, wanneer deze beschikbaar komen, zo goed mogelijk in Nederland kunnen worden verdeeld, zo meldt Adema verder. “Zo worden ook de gebruikelijke distributiekanalen (producent, groothandel, dierenarts) optimaal benut om een goede verdeling te realiseren van de eerste batches vaccin.”

Deel dit bericht: