Diergeneesmiddelen

Garantiefonds gestart om voldoende blauwtongvaccins naar Nederland te krijgen

Omdat de Nederlandse overheid niet garant wil staan voor de afname van blauwtongvaccins van farmaceuten, heeft de NSFO samen met de Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland een garantiefonds opgericht. Met het geld in het fonds worden geen vaccins aangekocht, maar het bedrag kan vrijkomen wanneer blijkt dat er geen of onvoldoende vaccins worden afgenomen.

‘Als alle testen goed worden afgerond en de overheid de registratieprocedure vlot weet af te handelen, kan er aan het begin van de zomer een blauwtongvaccin beschikbaar zijn. Technisch gezien is dat bijzonder snel, maar de vrees is dat de nieuwe opleving van het blauwtongvirus daarvoor al zal plaatsvinden. Bovendien zien we ook in de landen om ons heen besmettingen. Het is dus van cruciaal belang dat we er vanuit Nederland alles aan doen om vooraan te staan bij de verdeling van de vaccins’, zo meldt de NSFO. ‘Daarbij helpt het om richting de farmaceuten garanties af te kunnen geven.’

Op 20 februari was er voor bijna 53.000 euro aan toezeggingen gedaan voor het garantiefonds. Het doel is 1 miljoen euro. Pas wanneer blijkt dat er geen of onvoldoende vaccins worden afgenomen, zullen de toezeggingen worden geïncasseerd via automatische incasso.

Meer informatie over het garantiefonds is te vinden op de website blauwtongvaccin.nl.

Deel dit bericht: