Kennispartnerbericht van Speerstra

Het belang van een schone lever rondom afkalven

De meeste koeien krijgen na afkalven te maken met een negatieve energiebalans. Een schone lever is beter in staat om dit op te vangen.

Vetmobilisatie

Bij een negatieve energiebalans is de energiebehoefte van de koe groter dan wat de koe aan energie kan opnemen met het voer. Deze periode duurt doorgaans van twee weken voor, tot een week of 6 na afkalven. Om toch in de energie behoefte te kunnen voorzien, wordt lichaamsvet (ook wel vet van de rug genoemd) gebruikt als energiebron.

Effect op lever

Een koe kan ongeveer de helft van het vet als energiebron gebruiken, de rest wordt via de lever afgevoerd. Bij een tegenvallende voeropname in de droogstand, zoals bij koeien die met een te hoge conditie (lees te vet) de droogstand in gaan, moet er meer vet worden gemobiliseerd dan de lever aan kan. Deze slibt dan dicht met alle nadelige gevolgen voor de koe van dien.

Schadelijke gevolgen

Een niet goed werkende lever kost dus niet alleen melkproductie, maar geeft ook een verhoogde kans op ontstekingen na afkalven. Denk daarbij aan een verhoogde kans op uier- en baarmoederontsteking. Koeien met lever- problemen worden later weer cyclisch, wat een negatief effect heeft op de vruchtbaarheids- resultaten.

Choline

Een goed werkende lever kan lichaamsreserves (vet) beter omzetten in energie en overtollige vrije vetzuren af voeren. Choline speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens de transitieperiode hebben bijna alle koeien een tekort aan choline. Dit komt doordat de koe zelf onvoldoende choline aanmaakt om aan de behoefte te voldoen. Dit tekort kan worden gecompenseerd door tijdens de transitieperiode choline bij te voeren.

Pensbestendig

Een lastig punt bij het verstrekken van choline aan melkkoeien is de afbraak van de stof in de pens. Reashure-XC van Speerstra Feed Ingredients is een met plantaardig vet gecoate cholinechloride. Door de coating is de cholinechloride pensbestendig.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over ReaShure-XC, neem dan vrijblijvend contact met Speerstra op via 0514-569001 of mail@speerstra.com / www.speerstra.com.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediƫnten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.