Kennispartnerbericht van Hipra

Serumprofielen: Diagnostiek de route naar gezondheid

Aflevering 1. Wat zijn antistoffen en wat zeggen antistof-titers

Bij problemen en ziekten in de stal wordt voor de diagnostiek regelmatig bloed afgenomen. Met dit bloedonderzoek kunnen de antistoffen worden gemeten die het varken heeft aangemaakt. Een dier gaat antistoffen vormen als een bacterie of virus het lichaam is binnengedrongen. Aan het oppervlak van een ziektekiem zitten antigenen. Dit zijn (moleculaire) uitsteeksels waartegen antistoffen worden opgewekt.
Wat zeggen antistof titers;

    • Dat er contact is geweest met een bepaalde ziektekiem. De ziektekiem hoeft niet meer Antistofaanwezig te zijn in het dier.
    • Antistoffen ontstaan meestal 2-4 weken na infectie (voor bepaalde aandoeningen zoals bv. Mycoplasma duurt dit langer). De meeste antistoffen zijn 3-5 maanden in het bloed aanwezig.

Hipra-partner-afbeelding

    • De hoogte van de titers zegt meer of een ziektekiem kort geleden is binnengedrongen (hoge titers) of langer geleden (lagere titers) dan over de ernst van de infectie.
    • Een veldinfectie geeft vaak extra hoge titers, boven een bepaalde waarde (bijv. bij PRRS, Parvo)

  • Een veldinfectie na vaccinatie geeft vaak snel hoge titers.

 

Hipra-partner-afbeelding3

 

  • Vaccinaties geven soms wel en soms niet een verhoging van  de antistoffen. Dit isafhankelijk van de ziektekiem, het vaccin, maar ook van de test die in het laboratorium wordt gebruikt.
  • Titers hoeven niet altijd iets te zeggen over de mate van bescherming tegen die ziekte. Lang niet altijd worden de virus neutraliserende antistoffen gemeten. We weten bovendien niet altijd welke antistoffen beschermend  zijn.
  • Serologie is geen maatstaf voor celgebonden immuniteit. Celgebonden immuniteit is een andere belangrijke component van de afweer van het dier naast de antistof productie. Helaas zijn er voor de celgebonden immuniteit nog geen commercieel betaalbare testen ontwikkeld.
  • Met bepaling van antistoffen wordt niet de aanwezigheid van ziektekiemen bepaald. Dit wordt vaak gedaan met een PCR test. Een PCR toont aan of kernmateriaal (DNA of RNA) van de ziektekiem aanwezig is.

 

Lees ook deel 2 over Serumprofielen…
Lees ook deel 3 over Serumprofielen…

Hipra
Over Hipra
HIPRA is een diergeneeskundig farmaceutisch bedrijf dat zich toegelegd heeft op het onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor de wereldwijde diergezondheid.