In de praktijk

45 schapen dood door gebrek aan ventilatie na schurftbehandeling

Op een schapenbedrijf met vijftig schapen zijn 45 dieren doodgegaan na een behandeling met het middel Neocidol tegen een infectie met schurftmijten. De dieren waren na behandeling op stal geplaatst om te drogen. Gebrek aan ventilatie is deze dieren met grote waarschijnlijkheid fataal geworden, meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Schurftmijtinfecties bij schapen kunnen zeer hardnekkig zijn. Behandelingsresultaten zijn vaak teleurstellend. De beste resultaten worden behaald na het onderdompelen van schapen in een oplossing met een daarvoor geregistreerd middel. Neocidol is een daarvoor veelgebruikt middel dat diazinon bevat, een stof die inwerkt op het zenuwstelsel van insecten en spinachtigen, waaronder mijten.

Ook bij zoogdieren, waaronder de mens, kan diazinon de werking van het zenuwstelsel verstoren. Daarnaast is het irriterend voor de huid en ogen. Middelen die diazinon bevatten dienen om die reden met de juiste beschermingsmiddelen en in een goed geventileerde ruimte te worden gebruikt, aldus de GD.

Meer over:
In de praktijk
Deel dit bericht: