Wet- en regelgeving

NVWA: te hoge concentraties medicijnresten in rundvlees

De NVWA heeft te hoge concentraties van (verboden) medicijnresten aangetroffen in vlees van melkvee. Het gaat om beperkte overschrijdingen van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica. Nog aanwezig vlees in de keten wordt teruggehaald.

De overschrijdingen kwamen aan het licht in een onderzoeksproject met een innovatieve detectiemethode met biomarkers.

Van de in totaal 240 genomen proefmonsters bleken er bijna 50 sporen te bevatten van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica. Bij de meeste gaat het om zeer lage doseringen, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Bijvoorbeeld door opname via voer waarin het van nature kan voorkomen of via eerder medicijngebruik. Bij een aantal dieren is er een vermoeden van recente toediening. De aanwezigheid van de middelen is op dit moment herleid naar een tiental dieren. Deze hadden óf een overschrijding van de maximale residu limiet (MRL) op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica óf een ontstekingsremmer die niet bij runderen gebruikt mag worden.

De NVWA doet nader onderzoek en kijkt daarbij onder meer of er mogelijk sprake is van opzet. Dit gebeurt onder andere met inspecties bij de betrokken veehouders, handelaren en transporteurs. Dat onderzoek loopt.

Deel dit bericht: