Diergeneesmiddelen

WBVR ontvangt 24,5 miljoen euro subsidie om vaccin tegen Rift Valley Fever verder te ontwikkelen

De Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) breidt haar samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) uit om een kandidaat-vaccin tegen Rift Valley Fever (RVF) verder te ontwikkelen.

CEPI investeert met steun van de Europese Unie (EU) tot 25,9 miljoen dollar (= 24,5 miljoen euro) in klinische trials om de werking en veiligheid van een levend-verzwakt vaccin tegen RVF, genaamd hRVFV-4s, te testen in mensen die een risico op infectie lopen. WBVR zal met de CEPI-subsidie een consortium coördineren om zogenaamde Fase I/IIa studies is Oost-Afrika uit te voeren.

RVF kan tot grootschalige veesterfte leiden – het virus veroorzaakt bij dieren vooral ernstige ziekte in schapen, maar ook runderen, geiten en kamelen zijn gevoelig – en is een potentieel dodelijk virus dat op mensen kan worden overgedragen door contact met besmet bloed, lichaamsvloeistoffen of weefsels afkomstig van geïnfecteerd vee of door muggenbeten.

Tegen het virus bestaan er voor mensen tot nu toe geen vaccins of antivirale middelen. Voor gebruik in dieren heeft men in Afrika de beschikking over drie verschillende vaccins. Geen van deze vaccins is geregistreerd voor gebruik in Europa, aldus WBVR.

Het verspreidingsgebied van RVF is tot nu toe beperkt gebleven tot Afrika en het Arabische schiereiland, maar de muggen die het virus daar verspreiden, komen ook in (West)-Europa en (Noord-)Amerika voor. Meer over de ziekte is te vinden op de website van WBVR.

Deel dit bericht: