Schaap-Geit | Zoönosen

Meldingen van abortusverwekkers opvallend vaak besmettelijk

Nu het aflamseizoen weer volop aan de gang is, nemen de meldingen van abortussen, doodgeboorten en afwijkende lammeren toe. Een besmettelijke, al dan niet zoönotische verwekker is de oorzaak, zo blijkt uit de eerste resultaten van pathologisch onderzoek naar geaborteerde lammeren en bijbehorende nageboortes van dit jaar. Dit schrijft Nienke Snijders-van de Burgwal (Royal GD) in ‘Het Schaap’.

Bij opvallend veel van de voor pathologisch onderzoek ingestuurde abortusinzendingen is een besmettelijk oorzaak vastgesteld. Minder dan de helft is gebruikelijk. Nu, aan het begin van dit aflamseizoen, ligt dit aantal al op tweederde. De tot nu toe gevonden abortusverwekkers zijn Listeria spp., Campylobacter fetus, Escherichia coli, Toxoplasma gondii en Chlamydia abortus.

Meldingplicht voor besmettelijke verwekker
Uit de huidige inzendingen met een besmettelijk oorzaak blijkt dat het in 52 procent van de gevallen gaat om een voor de mens besmettelijke verwekker (zoönose). Bij een verhoogd aantal abortussen op schapenbedrijven geldt een meldingsplicht voor zowel de houder als de dierenarts.

Meer info: Lees het artikel in ‘Het Schaap’…