De overstap naar kooivrije alternatieven voor het houden van dieren in Europa is mogelijk, maar het moet voor veehouders wel aantrekkelijk gemaakt maken om de overstap te maken, zegt Bas Rodenburg, hoogleraar Dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht. Rodenburg is een van de twee onderzoekers van de Universiteit Utrecht die op 13 april het rapport ‘End the Cage Age – Looking for Alternatives’ toelichten aan het Europees Parlement.
Tussen 2018 en 2020 ondertekenden 1,4 miljoen mensen het burgerinitiatief ‘End the Cage Age’ (Stop de kooien), met als doel om kooihuisvesting van boerderijdieren in Europa te stoppen. Daarop gaf het Europees Parlement wetenschappers van de Universiteit Utrecht de opdracht om een adviesrapport te schrijven over de mogelijkheden voor het afschaffen van kooihuisvesting. Op 13 april presenteren Bas Rodenburg en Maite van Gerwen, projectleider van het Centre for Sustainable Animal Stewardship van de Universiteit Utrecht, hun rapport ‘End the Cage Age – Looking for Alternatives’ aan het Europees Parlement.
In het rapport brachten gedragsbiologen, dierwetenschappers, dierenartsen en ethici van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht de beschikbare wetenschappelijke literatuur over alternatieven voor kooihuisvesting samen. “Onze focus lag op legkippen en varkens. Daar worden de grootste aantallen van gehouden, en voor die diersoorten zijn er al kooivrije alternatieven beschikbaar of in ontwikkeling”, vertelt Rodenburg. Voor andere diersoorten – zoals melk- en vleeskalveren en konijnen – hebben de onderzoekers een kort overzicht gegeven van de huidige situatie en de mogelijkheden.
Meer voor betalen
Het onderzoek laat zien dat de overstap naar kooivrije alternatieven mogelijk is, maar de investering die veehouders dan moeten doen, moet leiden tot meerwaarde van hun producten, zegt Rodenburg. “En consumenten moeten bereid zijn om daar een beetje meer voor te betalen, dus ook bij deze groep is bewustwording nodig.”
Op de korte termijn vraagt dat om financiële maatregelen zoals subsidies voor nieuwe welzijnsvriendelijke systemen en welzijnslabels op producten, zodat consumenten bewuster boodschappen kunnen doen. Op de langere termijn zouden via wetgeving bepaalde typen kooihuisvesting verboden kunnen worden. Rodenburg: “Een van onze belangrijkste adviezen is om alle betrokkenen mee te nemen in het proces, zodat ze samen kunnen nadenken over de nieuwe veehouderij.”
Nertsen, ganzen en eenden
Voor sommige soorten is er geen kooivrij alternatief te bedenken, bijvoorbeeld voor nertsen en voor ganzen en eenden bestemd voor de productie van foie gras. Het alternatief is dan een verbod op de productie en een Europees invoerverbod, aldus het Utrechtse rapport.
Presentatie live te volgen
De presentatie van het wordt op 13 april vanaf 13.45 uur live gestreamed en is voor iedereen te volgen (en later terug te kijken) via de website van het Europees Parlement. De petitie zelf wordt op 15 april door het parlement behandeld.